Het verhaal over de Regenboogvlaggen

Op 27 mei 2020 werd Fryslân officieel Regenboogprovincie. Een mooi vervolg daarop is dat Leeuwarden op zaterdag 16 oktober 2021 ‘Roze Zaterdag’ organiseerde. Een inclusief en kleurrijk feest met bezoekers en acts uit binnen- en buitenland waar ‘de kracht van diversiteit’ gevierd werd.

In dat jaar ontstond ook Regenboogvlaggen voor Fryslân/Nederland. Een initiatief om Friesland en de rest van Nederland nóg mooier en inclusiever maken door zoveel mogelijk mensen op te roepen op de Regenboogvlag uit te hangen tussen 11 en 16 oktober 2021. Én door zoveel mogelijk mensen te inspireren om een digitale vlag te planten op de vlaggenkaart.

Dit was een groot succes: ruim 1.450 vlaggen zijn geplant op de vlaggenkaart. Daarom krijgt het een vervolg. In 2022 gaan we voor 2.022 vlaggen op de vlaggenkaart!

Diversiteit, gelijkwaardigheid en veiligheid

Of je nu hetero-, homo- dan wel biseksueel bent, transgender, queer, panseksueel of anderszins, iedereen is gelijkwaardig en hoort erbij. Juist dåt willen we aan Fryslân, Nederland en de wereld laten zien! De Regenboogvlag neemt stelling tegen racisme, agressie en uitsluiting en staat voor diversiteit, gelijkwaardigheid en veiligheid.

Bij vele (Friese) sportclubs, overheidsinstellingen, bedrijven en inwoners wappert al een Regenboogvlag, als teken van solidariteit met de Regenbooggemeenschap en het bevorderen van emancipatie en veiligheid. Soms enkele dagen, soms 365 dagen per jaar. Want helaas vindt nog dagelijks uitsluiting van en agressie tegen lhbti+’ers plaats. Deze vlag vlag laat zien dat zij zich geaccepteerd en veilig mogen voelen waar hij wappert. En dat is precies wat je als lhbti+’er dan voelt: ‘Hier ben ik welkom en mag ik zijn wie ik ben.’

De Regenboogvlag is meerdere keren per jaar uit te hangen, bijvoorbeeld op Coming Out Day (11 oktober), Paarse Vrijdag (2e vrijdag in december), IDAHOT-Dag (17 mei), Internationale Transgenderrechtendag (7 augustus), de Gay Pride (jaarlijks in juni, juli of augustus), ĂŠn natuurlijk tijdens Roze Zaterdag. Je kunt de vlag kopen via dvc.nl, bol.com, vlaggenunie.nl of kijk eens bij een lokale webshop. Prijzen variĂŤren van circa 9 tot 25 euro.

Over het ontstaan

In mei 2020 werd Fryslân als laatste provincie van Nederland officieel een Regenboogprovincie. In 2021 vond Roze Zaterdag plaats in Leeuwarden.

Dit inclusieve evenement staat al jarenlang garant voor een kleurrijke, unieke feestdag. We vieren deze dag onze diversiteit en gelijkwaardigheid. “Laten we die beweging voortzetten”; hetzelfde gevoel leefde ook bij Sipke Jan Bousema. Voor het Friese discriminatiemeldpunt Tûmba zette hij dat idee om in een plan.

Gelijktijdig namen enkele ouders van een lhbti+-kind contact op met Sipke Jan. Zij wilden ook concreet iets doen in de week van 11 tot en met 16 oktober 2021. ‘Een Regenboogvlag op de Oldehove en bij het Provinciehuis is te weinig, laten dat er op z’n minst 100 zijn’ zei Arie van Barneveld toen hij met zijn leerlingen over Leeuwarden uitkeek en wethouder Hein Kuiken daar de vlag hees. Het plan werd omgezet in een praktische actie: bedrijven, scholen, gemeenten, sportverenigingen, kerken et cetera vragen om in de week van Coming Out Day (11 oktober) tot en met Roze Zaterdag (16 oktober) fier een Regenboogvlag in top te hijsen.

Dit project is kleinschalig van start gegaan in juni van 2021. De reacties waren hartverwarmend. Zó veel mensen die gelijk enthousiast reageerden: ‘Wij doen mee! Waar kopen we die vlag?’ Via het zwaan-kleef-aaneffect sloten zich steeds meer mensen aan. Van een Fries initiatief is het uitgegroeid naar een Nederlandse beweging! En daar geven we in 2022 een vervolg aan.

Tineke Admiraal -die na de oproep van Bousema in april 2020 de vlag bij onder meer voetbalclub C.S.V. Be Quick Dokkum liet hijsen- pakte in 2021 opnieuw de telefoon en ging clubs in de regio bellen, ook sc Heerenveen en sc Cambuur. De ene club zei meteen ‘ja, wij doen mee’, voor sommige andere sportclubs was het nog belangrijk te ervaren wat voor enorm positieve impact het hijsen van de vlag heeft op de (lhbti+) leden van een club, hun vrienden, familie en haar bezoekers.

Dat deze zichtbare en hoorbare steun anno nu nog steeds hoognodig is blijkt helaas nog maar al te vaak: dagelijks worden lhbti+’ers buitengesloten, gepest of gediscrimineerd op school, het werk of tijdens het sporten. Spreek je uit tegen deze vormen van agressie en laat dat zien in woord en daad met de Regenboogvlag!

Schaf de vlag aan en hang ‘m in de mast of voor je raam. Een vlag is verkrijgbaar via diverse kanalen, bijvoorbeeld via dvc.nl, bol.com, vlaggenunie.nl of informeer bij je lokale webshop. Prijzen variĂŤren van circa 9 euro tot 25 euro. En plant ‘m vooral ook op onze vlaggenkaart!

De Regenboogvlag is meerdere keren per jaar uit te hangen, bijvoorbeeld op Paarse Vrijdag (2e vrijdag in december), IDAHOT-Dag (17 mei), Internationale Transgenderrechtendag (7 augustus), de Pride Amsterdam, Coming Out Day (11 oktober) ĂŠn op Roze Zaterdag. Er zijn mensen, winkelstraten en verenigingen die de vlag dagelijks uithangen. Vlag jij met ons mee?

Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.
Solidaire en kleurrijke groet, Moeders en Vaders van Fryslân