Arie van Barneveld heeft een transdochter en is vanuit Moeders en Vaders van Fryslân één van de Regenboogvlaggen voor Fryslân-kartrekkers. Daarnaast is hij actief in het dorp Grou voor de PvdA en docent op het voortgezet onderwijs. We interviewden hem over hoe belangrijk het voor hem is dat in de week van 11 tot en met 16 oktober zoveel mogelijk Regenboogvlaggen worden uitgehangen.

“Ik heb twee fantastische kinderen, van midden twintig. Twee jaar geleden belde de oudste, die in Australië met een vriendin samenwoonde: ‘Er zijn wat onverwachte ontwikkelingen. Ik kom weer terug naar Grou. Ik ben tot de conclusie gekomen dat ik geen man ben, maar een vrouw.’

Een donderslag bij heldere hemel. Ik heb er helemaal geen problemen mee, maar het is iets waar je geen rekening mee houdt. Ik heb nooit iets van gemerkt, maar zelf wist zij – want inmiddels heb ik het over haar – ook pas sinds kort dat dit het antwoord voor haar is.

Ze zit inmiddels in transitie. Natuurlijk denk ik wel: hoe komt dit straks? Als ze straks over straat loopt, terwijl er mensen zijn met haat voor transgenders? Als je anders bent, kun je het moeilijk krijgen.”

Heel Nederland

,,Door mijn streven naar gelijkheid, dat mij met de paplepel is ingegoten, ben ik betrokken geraakt bij Regenboogvlaggen voor Fryslân. Dat begon al in 2020, toen de Leeuwarder wethouder Hein Kuiken een Regenboogvlag op de Oldehove uithing. Toen dacht ik: ‘Die vlag daar hijsen is mooi en moet zeker gebeuren. Maar ik wil dat er in 2021 honderd Regenboogvlaggen gehesen worden in de gemeente Leeuwarden!’

Afgelopen voorjaar nam ik contact op met Sipke Jan Bousema, met de vraag of hij kon helpen. Hij had er in 2020 mede voor gezorgd dat Fryslân als laatste provincie nu ook Regenboogprovincie is. Toevallig zat hij op dat moment net met een aantal partijen om tafel voor Regenboogvlaggen voor Fryslân. Sindsdien zit ik bij de club.

Het doel werd al snel om 1.100 mensen in Friesland én daarbuiten te inspireren om de vlag uit te hangen van Coming Out Day tot en met Roze Zaterdag. En om in aanloop naar Roze Zaterdag een digitale vlag te planten op regenboogvlaggenvoornederland.nl. Ik hoop dat mensen in heel Nederland zullen meedoen.”

Geen droge dag

,,Wat dat voor mij zou betekenen? Nou, ik weet niet of Roze Zaterdag een regenachtige dag wordt, maar het wordt geen droge dag voor mij! We maken die dag bekend hoeveel vlaggen het zijn geworden. We gaan voor de 1.100. Als ik straks zie dat er zoveel Regenboogvlaggen zijn geplant en dat dus zoveel mensen hiermee bezig zijn; daar word ik gegarandeerd emotioneel van.

Voor de lhbtiq+-community betekent de Regenboogvlag ontzettend veel. Het betekent: dit is een plek waar je kunt zijn wie je bent en waar je dat ook kunt uitdragen. Alle kleuren op de vlag zijn even groot en even belangrijk. Net als alle mensen. Hoe meer mensen uitdragen dat zij dit ook vinden, hoe mooier het is.

Overigens houdt het voor mij niet op na 16 oktober. Dan begint het pas! Mensen die de Regenboogvlag hebben uitgehangen, ga ik vragen: wat doe je verder op dit vlak? Scholen zijn natuurlijk mijn gebied. Ik merk op mijn eigen school dat heel veel leerlingen mee willen praten over onder andere genderdiversiteit. Gaan vlaghijsende scholen er straks ook over praten met hun leerlingen?

Er is zoveel lesmateriaal waarmee ze aan de slag kunnen om kinderen dit vanzelfsprekend te laten vinden. Dat kost misschien heel wat jaren, maar het moet wel gebeuren.”

‘Tijd is rijp’

,,We zijn al decennialang aan het knokken voor gelijkwaardigheid, maar ik heb het gevoel dat nú de tijd rijp is. Ik zie angsten, ik zie problemen, maar met de beweging die nu op gang is gekomen denk ik: we zijn op de goede weg.

Er zijn steeds meer mensen die ook denken: als meneer Jansen mevrouw wil worden, als mevrouw De Jong mannenkleren wil dragen, als iemand zich zowel man als vrouw voelt, enzovoort – het is allemaal góed!”

Doe ook mee aan Regenboogvlaggen voor Fryslân! Plant hier je vlag!